Babymassage2022-12-08T15:02:32+01:00

Babymassage

“Een prachtige manier om je kindje zowel lichamelijk als psychisch te ondersteunen. En zo van elkaar te kunnen genieten!”

Babymassage

“Een prachtige manier om je kindje zowel lichamelijk als psychisch te ondersteunen. En zo van elkaar te kunnen genieten!”

Waarom je baby masseren?

Lichamelijk contact zoals aanraking, streling, gewiegd en vastgehouden worden, zijn voor een baby essentieel. Voor een pasgeboren baby is het van levensbelang dat zijn omgeving contact maakt met hem. Je kindje heeft het nodig om jouw huid en jouw warmte te voelen. Door te masseren ga je nog een stapje verder, je stimuleert alle lichaamsfuncties op een positieve manier en je bevordert het hechtingsproces tussen jou en je kind.

In andere werelddelen wordt al heel lang babymassage gegeven. De Shantala babymassage komt oorspronkelijk uit India, waar baby’s en kinderen dagelijks gemasseerd worden. De Shantala babymassage is dan ook de methode die ik jullie zal gaan aanleren, en waarover ik tijdens de cursus meer zal vertellen.

Inmiddels is ook door wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat babymassage de ontwikkeling van je kindje bevordert en de band tussen ouder en kind versterkt. Hierdoor wordt het gelukkig in onze Westerse wereld ook steeds meer toegepast en komen we weer iets dichter terug bij ons gevoel en onze intuïtie.

Voor wie?

Deze massage is voor ieder kindje geschikt! Voor alle baby’s is het fijn om gemasseerd te worden en die aandacht van zijn of haar ouders te krijgen!

In verband met de energie van een kindje, bied ik deze cursus vanaf 6 weken oud aan. Voor die tijd is het vooral heel fijn aandacht te hebben voor aanraking en huid-op-huid contact, dat is eigenlijk al een eerste vorm van babymassage. Daarnaast houd ik de maximum leeftijd van ongeveer  9 maanden aan omdat rond die leeftijd de meeste kindjes gaan kruipen en het geven van de cursus dan wat lastiger wordt. Mocht je twijfelen of je kind nog in aanmerking komt voor de cursus, neem dan even contact op met mij!

Het betekent trouwens niet dat je na de leeftijd van 9 maanden moet stoppen met masseren!! Zeker doorgaan hiermee, je past namelijk altijd de massage aan op de ‘vraag’ van je kind! En veel van de geleerde technieken kun je nog lang blijven toepassen!

Kijkend naar de effecten van de massage zouden baby’s met specifieke klachten en of gedragingen zeker baat kunnen hebben bij massage. Hierbij kun je denken aan:

  • Bij te vroeg geboren kinderen
  • Bij kinderen die niet goed slapen
  • Bij kinderen die veel last van darmkrampjes hebben
  • Bij kinderen die niet goed groeien
  • Bij kinderen die veel onrustig zijn en overstrekken
  • Bij kinderen die een moeilijke start hebben gehad
  • Bij kinderen die veel gescheiden zijn geweest van hun ouder(s)

Maar dit zijn slechts voorbeelden. Baby’s die hier allemaal geen last van hebben, profiteren net zo goed van een massage en klachten kunnen dan wellicht voorkomen worden. Alleen als je kindje zich ziek voelt of koorts heeft, net vaccinaties heeft gehad of open eczeem heeft, dan is het raadzaam op dat moment niet te gaan masseren.

De cursus

Een volledige cursus bestaat uit 3 workshops. Deze workshops geef ik bij je thuis, zo blijft je kind in een vertrouwde omgeving en kun je je kindje ook gelijk weer in bed leggen als hij of zij moe is na de massage. In deze 3 workshops leer ik je de technieken van massage van alle lichaamsdelen van je kind. We masseren de armen en de handjes, de benen en de voetjes, de romp, de buik, de rug, het gezichtje en ik leer je de yogabewegingen die je bij je kindje kan doen! Ook ik laat jullie kennismaken met een stukje voetreflexmassage.

Daarnaast krijg je uitleg over de achtergrond van babymassage, over de effecten hiervan en hoe je kindje kan reageren. Aangezien ik uitsluitend 100% natuurlijke producten gebruik bij de massages, zal ik het belang hiervan uitleggen. Omdat babymassage werking heeft op allerlei lichaamsprocessen en op gedragsuitingen, komen ook onderwerpen als huilen, onrust, slapen, zintuigen en darmkrampjes aan bod tijdens de workshops.

Ter aanvulling krijg je van mij een reader met deze informatie als je de cursus volgt.

Je kunt de cursus individueel volgen, waarbij we op jullie ritme afgestemd een afspraak kunnen plannen, ideaal voor als je samen met je partner de cursus wilt volgen. Maar je kunt ook in tweetallen of in een groepje van 3-4 personen de cursus volgen bij iemand van jullie thuis. Ik houd bewust de groepjes klein om zo altijd nog individuele aandacht te kunnen geven en het anders wel erg veel prikkels geeft voor de baby’s.

Weet je nog niet zeker of babymassage wat voor jou is, dan kun je ook eerst alleen de eerste les volgen (de introductieworkshop), en daarna beslissen of je toch de hele cursus wilt volgen.

Aangezien de darmkrampjes bij  baby’s een veel voorkomend probleem zijn, bied ik ook een aparte workshop darmkrampjesmassage aan!( in overleg ook mogelijk voor de leeftijd van 6 weken). Hierin komen de buikmassage, oefeningen en draaghoudingen aan bod, zodat je kindje minder last zal hebben van deze vervelende krampjes en weer meer kan ontspannen. 

Hebben jullie een te vroeg geboren kindje gekregen en zijn jullie inmiddels thuis? Dan is het ook heel fijn om te starten met babymassage op de leeftijd van ongeveer 6 weken (gecorrigeerde leeftijd). Maar vaak zie je dat deze groep baby’s nog zeer beperkt is in hun energie. Speciaal voor deze groep heb ik een privé cursus samengesteld die bestaat uit 5 workshops in plaats van 3. Zo zijn de workshops per keer iets minder intensief en hebben we meer ruimte om te kijken naar wat je kindje aankan. Het kan ook zijn dat je kindje om een andere reden dan vroeggeboorte hier behoefte aan zal hebben, bijvoorbeeld als je merkt dat hij of zij erg prikkelgevoelig is, of bijvoorbeeld een moeilijke start heeft gehad.

Ga naar de bovenkant