Begeleiding

“Soms gaat het na de geboorte van je kind anders dan je had gehoopt of verwacht”

Begeleiding

“Soms gaat het na de geboorte van je kind anders dan je had gehoopt of verwacht”

Als je kindje geboren wordt

Er gebeurt en verandert heel veel in jullie leven als er een kindje geboren wordt. Je wilt graag genieten en je wilt graag dat het goed gaat. Maar soms loopt het ook echt allemaal anders als dat jullie gehoopt of verwacht hadden.

Het kan zijn dat jullie terugkijken op een zware zwangerschap of heftige bevalling en mogelijk moest jullie kindje wel in het ziekenhuis worden opgenomen. Misschien voel je je wel niet zo blij als dat je had gehoopt en geeft dat veel verdriet. Er kunnen vele oorzaken zijn, een ding is duidelijk, hier hadden jullie niet om gevraagd en dat brengt teleurstelling en onzekerheid met zich mee.

Zeker voor jullie kind is de geboorte of een ziekenhuisopname een stressvolle gebeurtenis geweest. Alleen al de overgang vanuit zijn veilige warme plekje in de baarmoeder naar de grote buitenwereld, levert zoveel stress en prikkels op! Voor veel baby’s is dit dan ook lastig om mee om te gaan.

Als gezin is het belangrijk om de tijd te nemen om bij te komen en te wennen aan de nieuwe situatie. Soms gaat dit vanzelf, maar soms ook niet.

Misschien huilt je kindje veel, gaat het slapen moeizaam, of heeft je kindje veel last van darmkrampjes. Dan is zo’n eerste periode zwaar en vermoeiend, en dat kan je als kersverse ouders onzeker maken. Besef dat jullie echt niet de enigen zijn, veel ouders lopen hier tegen aan. Het kan ook zijn dat jullie als ouders de behoefte hebben om jullie kindje wat beter te begrijpen, om te ontdekken wat hij of zij jullie eigenlijk wil ‘zeggen’. Iedere vraag is welkom!

Zou je het fijn vinden als er iemand bij je thuis komt, die naar jullie verhaal luistert om dan samen te gaan bekijken hoe we jullie kindje kunnen helpen?

Laten we dat dan samen gaan doen!

Wat kan ik voor jullie betekenen?

Ik ben als verpleegkundige babyconsulent aangesloten bij de Vereniging van Verpleegkundig Babyconsulenten Nederland (VVBCN), en daarnaast gespecialiseerd kinderverpleegkundige op de neonatologieafdeling. Ik heb ruime ervaring in het werken met baby’s, ook met prematuur geboren baby’s. Ik werk binnen de kaders van de landelijke richtlijnen rondom geboortezorg, en daarbij staat de veiligheid van jullie kindje voorop.

Waarschijnlijk hebben jullie al veel adviezen uit jullie omgeving gehad en wellicht ook al van alles geprobeerd. Dat maakt het gevoel van onmacht vaak alleen maar groter, want jullie hebben al zoveel gedaan.

Samen proberen we weer terug naar de basis te gaan, hierbij houd ik rekening met jullie gezinssituatie, de leeftijd van jullie kindje, zijn of haar voorgeschiedenis en natuurlijk met jullie  wensen.

Ik ben er van overtuigd dat er geen standaardoplossing bestaat als het gaat om je baby. Ieder kindje en ieder gezin is weer anders en heeft weer andere dingen nodig! Door naar alle aspecten te kijken, komen we er achter waar jullie kindje behoefte aan heeft, maar ook waar jullie als ouder behoefte aan hebben! En hier gaan we mee aan de slag! Zodat er weer meer rust en vertrouwen komt en er ook weer meer ruimte voor genieten!

Het consult

Neem vooral vrijblijvend contact op met mij met jullie vragen. Aan de hand daarvan kunnen we beslissen of jullie een consult van mij willen. Is dit het geval dan stuur ik jullie een uitgebreide vragenlijst toe. Dit is voor mij noodzakelijk om een goed beeld te krijgen van de situatie. Daarna plannen we een huisbezoek, waarin we onder andere de vragenlijst zullen doornemen, en waarin we samen jullie kindje kunnen observeren. We stellen haalbare doelen op en aan de hand daarvan maak ik een plan van aanpak voor jullie! Hiermee kunnen jullie aan de slag!

De twee weken erna hebben we via telefoon, app en mail regelmatig contact, om te evalueren hoe het gaat en om jullie te kunnen ondersteunen! Na anderhalve week kom ik nogmaals op huisbezoek voor evaluatie, bijstellen van interventies en eventueel nog instructie, net wat nog wenselijk is op dat moment! Heeft het consult jullie voldoende handvatten gegeven om mee verder te gaan, dan sluit ik de begeleiding af. Mochten jullie alsnog verlenging van de begeleiding wensen, dan zullen we de mogelijkheden bespreken.

Met jullie toestemming kan ik een overdracht sturen naar jullie huisarts, consultatiebureau, of eventueel kinderarts of kinderfysiotherapeut. Maar dat zal altijd in overleg met jullie gaan.

Het kan ook zijn dat jullie behoefte hebben aan kortere, minder intensieve begeleiding. Dit is is ook mogelijk. Dan zullen de adviezen op afstand worden gegeven, middels telefoon en mail. Kijk hiervoor ook bij de tarieven.

Overleg gerust met mij over de mogelijkheden die er zijn voor begeleiding rondom de zorg voor jullie kindje!